Alweer een middel waar profsporters voortaan niet meer ongestraft naar kunnen grijpen.

Voor het eerst kan analytisch worden aangetoond of een wielrenner synacthen heeft gebruikt. Dat melden onderzoekers van de Deutsche Sporthochschule in Keulen deze week in Rapid Communications in Mass Spectrometry.

De analyse wordt bemoeilijkt omdat het om minieme sporen van het eiwit in bloed gaat. De Duitsers maken gebruik van immunologische purificatie om het af te scheiden van andere proteïnen, waarvan de concentratie in bloedplasma een factor tien miljoen hoger ligt. Vervolgens werken ze het gezuiverde eiwit chromatografisch op, om tot slot met massaspectrometrie de aanwezigeid van de ‘vingerafdruk’ van het molecuul aan te tonen.

Synacthen is een synthetisch eiwit dat de werking van adrenocorticotroof hormoon (ACTH) nabootst. ACTH wordt normaal aangemaakt door de hypofyse. Het regelt de productie van corticosteroïden door de bijnierschors. Een injectie met synacthen brengt die hormoonproductie eveneens op gang, tenminste als het goed is. Vandaar dat het middel wel wordt gebruikt in de medische diagnostiek om te bepalen of een geconstateerd tekort aan corticosteroïden wordt veroorzaakt door een gestoorde hypofyse of door niet-functionerende bijnieren.

Uiteraard is een injectie met synacthen ook een probaat middel om de hormoonproductie te ‘reguleren’ tijdens een wielerkoers. Vanwege de vele bijwerkingen is het gebruik echter riskant. Voor astmapatiënten, die gemakkelijk allergische reacties vertonen, is het zelfs levensgevaarlijk.

Ex-wielrenner Maarten Ducrot bekende ooit in NRC Handelsblad dat hij ooit een enthousiast gebruiker was. “Echt een klotenmiddel. Ik ben heel erg verkeerd voorgelicht”, zei hij achteraf.

Toch schijnt het gebruik van synacthen nog altijd wijdverbreid te zijn. Afgelopen zomer werd het aangetroffen in de medicijnkast van de Spaanse dokter Fuentes, met als gevolg dat zijn ‘patiënten’ Ivan Basso en Jan Ullrich nog vóór vertrek uit de Tour de France werden gezet. Ullrich staat nota bene bekend als hooikoortslijder, dus mogelijk heeft hij heel veel geluk gehad.

Waarschijnlijk was synacthen zo populair omdat er een ‘heterdaadje’ voor nodig was om iemand te betrappen. Met een beetje geluk is de volgende Tour de France weer wat eerlijker.

bron: Wiley Interscience

Onderwerpen