Dankzij een nieuw lab-op-een-chip kun je voortaan binnen 4 uur nagaan of het DNA van een verdachte ergens in een forensische databank zit. Dat is snel genoeg om te voorkomen dat die verdachte op borgtocht wordt vrijgelaten en een volgende misdaad kan plegen, zo stellen Andrew Hopwood (Forensic Science Service, Birmingham, Engeland), Frederic Zenhausern (University of Arizona) en collega’s in het tijdschrift Analytical Chemistry.

De uitvinding speelt in op de huidige Engelse praktijk om van élke arrestant een DNA-monster te nemen. In 2,3 procent van de gevallen wordt dan inderdaad een ‘match’ wordt gevonden, maar in de huidige situatie duurt het 24 tot 72 uur voordat de uitslag binnen is. Driekwart van de verdachten staat echter al na 6 uur weer op straat, en slechts 5 procent wordt langer dan 24 uur vast gehouden.

 

Het testapparaat werkt met een wegwerpcartridge van polycarbonaat, die alle leidingwerk en reagentia bevat om DNA te extraheren uit een wattenstaafje, en het via PCR te vermenigvuldigen.

Die cartridge steek je dan weer in een apparaat dat het proces aanstuurt. Hierin zit bovendien een tweede, glazen chip (gemaakt door Micronit in Enschede) die het DNA analyseert via micro-capillairelektroforese.

 

Vier uur nadat je een wattenstaafje in je cartridge hebt gestoken, heb je zo een DNA-profiel in handen dat qua opslagformaat compatibel is met de gegevens in de Britse DNA-databanken. Dan heb je dus nog een uur of twee om naar je ‘match’ te zoeken. Momenteel lukt dat nog niet, maar dát is volgens de uitvinders louter een kwestie van die databanken beter organiseren.

 

Ze geven toe dat het omgaan met het analyse-apparaat de nodige training vraagt, maar ze denken dat iedereen met een basale bèta-opleiding het moet kunnen leren. Bovendien denken ze de productieversie nog een stuk te kunnen vereenvoudigen, waarbij de analysetijd te reduceren is tot slechts 2 uur.

 

bron: American Chemical Society

Onderwerpen