Twee gewijzigde genen geven viermaal zoveel spieren

Twee genetische wijzigingen kunnen er voor zorgen dat muizen viermaal zo veel spiermassa kweken als normaal. De spiervezels zijn meer dan tweemaal zo dik en hun aantal nmeemt ook nog eens toe met 73 procent, zo schrijft Se-Jin Lee (Johns HopkinsUniversity School of Medicine, Baltimore) in PLoS ONE.

Lee hoopt dat zijn onderzoek ideeën oplevert om mensen met spierdystrofie, aids of kanker aan nieuw spierweefsel te helpen. Ook wil hij de gebreken der ouderdom bestrijden: “We zitten misschien niet te wachten op tachtigjarige Schwarzeneggers. Maar het is wel zo dat ouderen zwak worden, en daardoor kunnen vallen en een heup breken.”

De veranderingen bestaan er uit dat het gen wordt uitgeschakeld, dat codeert voor het eiwit myostatine. De expressie van een ander gen, voor follistatine, wordt juist versterkt.

Dat myostatine de spiervorming remt, was al bekend. Mutaties in dit gen zijn karakteristiek voor vee, dat voor het vlees wordt gekweekt. Ook is bekend dat follistatine bindt aan myostatine, en daardoor de werking afremt.

Maar dat de combinatie van de twee modificaties zo spectaculair uitpakt, had Lee ook niet verwacht. Het doet vermoeden dat er meer mechanismes zijn die de spiervorming besturen.

De onderzoeker raadt atleten voorlopig af om met dit soort ingrepen te gaan experimenteren. Maar het zou hem niets verbazen als dat allang gebeurt.

bron: news@nature

Onderwerpen