Dubbel gen laat plant meer energie in biomassa steken

Maisplanten worden veel hoger dan normaal en maken veel meer biomassa aan wanneer je je ze een extra kopie meegeeft van één van hun eigen genen. De planten zijn naar keuze te gebruiken als kuilvoer of als energiebro, zo stelt geneticus Stephen Moose van de University of Illinois at Urbana-Champaign.

Het zogeheten Glossy 15-gen heeft verschillende functies binnen de plant. Als eerste werd ontdekt dat het de jonge blaadjes een beschermend waslaagje meegeeft. Belangrijker bleek te zijn dat het een remmende werking heeft op de rijping van uitlopers.

Moose besloot te proberen wat er gebeurt als je de activiteit van dit gen opvoert door een extra kopie in het mais-DNA te zetten. De bladderen worden dan inderdaad vetter maar verrassend genoeg worden de planten ook veel hoger en voller. Vermoedelijk komt dit doordat ze langzamer groeien en daardoor een groter gedeelte van de zomer kunnen meepikken voordat ze helemaal volgroeid zijn.

Een bijverschijnsel is dat de maiskolven juist minder groot worden. De plant komt daar gewoon niet meer aan toe. De voor zaad bestemde energie gaat in de steel en de bladeren zitten, die daardoor niet alleen groter worden maar ook meer suiker bevatten dan normaal. Volgens Moose zullen dieren ze daarom des te lekkerder vinden.

Moose is al jaren met het kweken van zulke planten bezig. Inmiddels is duidelijk dat de modificatie bij elke maissoort werkt, en dat hij met één kruising er in is te krijgen. Alleen moet je het niet overdrijven want een teveel aan Glossy 15 remt de plantjes dusdanig af dat ze in een pril stadium stuk vriezen.

Hij denkt dat de mais vooral geschikt is voor veeboeren. Die zouden de kolven en een deel van het groen aan hun koeien kunnen voeren, en de rest kunnen verkopen aan een bio-ethanolfabriek.

bron: University of Illinois at Urbana-Champaign

Onderwerpen