Lactobacillus-soorten danken hun probiotische werking wellicht aan de suikers die ze uitscheiden. In elk geval lijken die suikers het immuunsysteem te stimuleren, schrijven Engelse en Italiaanse onderzoekers in Applied and Environmental Microbiology.
Het onderzoek van Andrew Laws, van de universiteit van Huddersfield, en zijn Milanese collega Simone Guglielmetti heeft betrekking op Lactobacillus paracasei DG, de stam uit het in Italië populaire probioticaproduct Enterolactis. Deze stam blijkt een vertakt exopolysacharide (EPS) uit te scheiden dat is opgebouwd uit L-rhamnose, D-galactose en N-acetyl-D-galactosamine in de verhouding 4:1:1. Voor zover de auteurs weten is de chemische structuur van dit EPS nooit eerder in de natuur aangetroffen. In het genoom van de bacterie blijken echter sequenties voor te komen die heel goed kunnen coderen voor enzymen die dergelijke suikers aanmaken, al staat allesbehalve vast dat ze daar echt voor dienen.
Als je een kweekje van menselijke immuuncellen blootstelt aan deze EPS, stimuleert dat de genen die coderen voor de cytokine-eiwitten TNF-α en IL-6, en de chemokines IL-8 en CCL20.
Op het eerste gezicht lijkt dat slecht nieuws: chronische ontstekingen zoals colitis en maagzweren zouden er alleen maar erger van moeten worden. Van Enterolactis en aanverwante probiotica wordt nu juist beweerd dat je er beter van wordt. Volgens Laws komt dat wellicht doordat het EPS de gen-expressie maar een beetje stimuleert, en intussen receptoren bezet houdt die anders ten prooi zouden vallen aan pathogenen die een veel sterkere stimulans zijn. Maar dat is gissen.
Of het verhaal ook opgaat voor andere Lactobacillus-soorten en -stammen is nog niet onderzocht.
bron: American Society for Microbiology
Nog geen opmerkingen