Een Amerikaans MOF bestaande uit een suiker, cyclodextrine, met wat rubidiumhydroxide kan dienen als computergeheugen. Dat schrijven onderzoekers van Northwestern University (Illinois) deze week in een publicatie in Angewandte Chemie.

De Amerikanen maakten een MOF met ?-cyclodextrine. Ze verhoogden de geleidbaarheid van dit MOF door het bloot te stellen aan een rubidiumhydroxideoplossing. Als je dit MOF tussen twee zilverelektroden plaatst een spanning van min tien volt aanlegt, oxideert de rechterelektrode. Daarmee zet je hem in feite aan, en je kan dat lezen door een spanning van plus vier volt aan te leggen. Om de elektrode weer uit te zetten (het geheugen wissen), stel je de spanning in op plus tien volt, daarmee oxideer je juist de linkerelektrode. Er loopt dan geen stroom en het systeem staat dan als het ware uit.

Maar het lezen van het geheugen vindt dus plaats bij een spanning die maar net lager is dan de wisspanning. En inderdaad, als je de elektrode meerdere keren leest, wis je het geheugen. Volgens de onderzoekers kun je dit tegengaan door tussen leesbeurten de elektrode te heroxideren.

Het idee achter het suikerMOF lijkt op dat van Reversible Random-Access Memory (RRAM). Dit is een systeem dat langzamerhand de magnetische geheugenopslag in computers gaat vervangen. Ook in dit geval kun je fragmenten van zo’n opslagplek aan en uit zetten. De Amerikanen gebruiken ditzelfde principe, maar dan met een suiker in MOFvorm. ‘Het is letterlijk een suikerklontje, het is zelfs eetbaar,’ zegt Bartosz Grzybowski, een van de betrokken onderzoekers.

Als het gaat om computers, zijn ze bij University College London nog niet zo onder de indruk van het potentieel van de MOF. Tony Kenyon, onderzoeker van de vakgroep, zegt dat de prestaties van de Amerikaanse vinding nog veel achterliggen dan de eerder genoemde RRAM-techniek en niet compatibel zou zijn met de huidige halfgeleiders. Maar hij geeft toe dat het andere voordelen heeft. En daar zijn ze in Illinois mee bezig: ‘Wij denken aan goedkoop, groen en bioafbreekbaar geheugen,’ zegt Grzybowski.

Bron: Royal Society of Chemistry

Onderwerpen