Chitosan voorkomt infectie na inbrengen medische apparaten

De suiker chitosan voorkomt de vorming van biofilms op ingebrachte medische instrumenten, zo stellen Philip Stewart en medewerkers aan de Montana State University. Chitosan staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Dit is echter de eerste keer dat zijn anti-biofilm werking is beschreven.

Biofilms zijn slijmerige, lijmachtige lagen van infectueuze cellen van schimmels en bacteriën. Deze biofilms kunnen op alle geïmplanteerde medische instrumenten ontstaan, zoals katheters, contact lenzen, kunstheupen, mechanische hartkleppen en borstimplantaten. Biofilms zorgen voor 65% van de bacteriële infecties in de Verenigde Staten. Door biofilms geïnduceerde infecties zijn moeilijk te behandelen en genoodzaken het chirurgisch verwijderen van het aangetaste apparaat.

Het in een laagje chitosan bedekken van de instrumenten voorkomt het koloniseren van die oppervlakte door bacteriën en schimmels. ‘Het chitosan gedraagt zich als een soort bed van spijkers waarop de microben worden gespietst en gaan lekken’, zegt Stewart. De micro-organismen worden hierdoor niet gedood, maar ze worden wel ontmoedigd om zich op de oppervlakte te vestigen.

Chitosan wordt gemaakt uit chitine, dat een hoofdbestanddeel is van de schalen van schaaldieren. Het wordt verkocht als voedingssupplement en speelt een rol bij het remmen van bloedverlies. Het wordt ook in biomaterialen gebruikt o.a. als verdikkingsmiddel in cosmetica. Chitosan is niet toxisch en staat bekend om zijn biocompatibiliteit en antimicrobische eigenschappen.

‘Chitosan zou een belangrijke eerste verdedigingslinie kunnen worden’, zegt Stewart. ‘Over de komende tien jaar zullen we nieuwe technieken zien in de vorm van ‘coatings’ die infecties kunnen voorkomen of tenminste verlagen’.

bron: persbericht American Chemical Society

Onderwerpen