Gerhard Mulder brengt in zijn werk ondernemers en wetenschappers bij elkaar.

“Officieel werk ik veertig uur per week, in de praktijk meestal zestig. Dat is dom, maar ik vind het leuk.” Aan het woord is Gerhard Mulder (62), sinds vorig jaar innovatieadviseur bij Syntens. Bij dit netwerk, een initiatief van het ministerie van EZ, probeert de Groningse biochemicus ondernemers in contact te brengen met wetenschappers om zo innovatie mogelijk te maken.

Mulder heeft veel bedrijven in de life sciencesector in zijn portfolio. “Meestal benader ik zelf ondernemers en vraag ‘waar ze van wakker liggen’. Dan probeer ik bij dat probleem te helpen door hen in contact te brengen met andere partijen. Je kunt bijvoorbeeld een neurochirurg die een nieuw soort implantaat wil maken voorstellen aan een kunststoffabrikant. Dit soort mensen kent elkaar vaak niet.”

Ondanks dat Syntens voor 70 procent gefinancierd wordt door EZ, voelt Mulder zich geen overheidsmens. “In mijn werk heb ik veel vrijheid. Ik kies mijn eigen klanten, heb flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken. Dat associeer ik niet met de ambtenarij.”

Labtafel

Mulder begon zijn carrière als onderzoeker, en werkte onder meer als universitair hoofddocent aan de VU en het VUmc. “Op een dag kwamen mijn dochters op het lab en vroegen me ‘wat doe je nu eigenlijk?’. En ik wist niet goed wat ik moest zeggen. Moest ik wijzen naar de labtafel waarop de proefdieren lagen waarmee ik werkte? Of naar de boekenkast met artikelen?”, vertelt hij. “Toen bedacht ik dat ik wetenschap meer toepasbaar wilde maken. De rest van mijn loopbaan heeft dat als gemene deler.”

Daarop stapte Mulder over naar het bedrijfsleven. Hij werkte onder andere als consultant bij Organon, science communication manager bij Unilever en R&D communication manager bij Crucell. “Die overstap is de grootste verandering in mijn carrière geweest”, vertelt Mulder. “Ik ben eigenlijk te lang in de beschermde wereld van de academie blijven hangen, omdat ik dacht dat ik me niet staande kon houden in het bedrijfsleven. Na een opleiding bij Nijenrode heb ik de stap toch genomen. Achteraf bezien had ik dat tien jaar eerder moeten doen.”

De switch naar Syntens kwam voort uit de wens naar een breder perspectief. “Ik merkte dat ondernemers veel informatie niet oppikken, omdat ze de taal van de wetenschap niet spreken. Daar wilde ik iets aan doen.”

De diepte in

Op termijn wil Mulder wel terug naar consultancy, een vak dat hij eerder uitoefende. “Bij Syntens ben je beperkt tot eerstelijns advies. Aan één ondernemer mag je bijvoorbeeld maar 16 tot 24 uur per jaar besteden. Als consultant kun je inhoudelijk meer de diepte in.”

Ook zou Mulder graag het buitenlandbeleid van Syntens verder uitdiepen. “Nederland is goed in een aantal sectoren: revalidatieapparatuur, waterbeheer, bloemen en planten, zuivel. Maar op veel andere gebieden stellen we weinig voor. Ik zou graag ondernemers helpen om de buitenlandse markt te betreden.”

------------------------------------------------------------------------------------------------

Mis je het vak?

“Nee, want ik oefen mijn vak nu uit. Ik lees voldoende over de biochemie om mijn honger te stillen.”

Wie heeft je geïnspireerd?

“Psycholoog Edward de Bono. Zijn idee van lateraal denken werkt verhelderend, je bekijkt een probleem ineens heel anders.”

Wat doe je in de file?

“Klassieke muziek luisteren. En me afvragen waarom ik in het westen woon. Een huis aan het water in Friesland is nog altijd een ideaal van mij.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bron: C2W23

Onderwerpen