In plaats van één Higgs-boson bestaan er misschien wel vijf verschillende. Dat maken drie fysici van het Fermilab in Batavia, Illinois, op uit recente experimenten met hun Tevatron-deeltjesversneller.
Het zou betekenen dat het roemruchte Standaardmodel, in fysische kringen omschreven als de ‘theorie van alles’, een stuk minder compleet is dan iedereen dacht (of hoopte).
Het Higgs-boson, ook bekend als het ‘God-deeltje’ vanwege zijn belang voor de fysica, is het enige subatomaire deeltje uit het huidige Standaardmodel dat nooit experimenteel is waargenomen. Volgens dat model helpt het alle andere deeltjes aan hun massa. Zelf is het zó zwaar dat tot nu toe geen enkele deeltjesversneller voldoende energie kon leveren om het zichtbaar te maken; een van de belangrijkste opgeven voor de nieuwe Large Hadron Collider is om hier een einde aan te maken.
In Symmetry, het eigen tijdschrift van het Fermilab, worden nu echter resultaten gemeld die niet zijn te verklaren met maar één soort Higgs-boson. Tijdens het zogeheten DZero-experiment, waarbij men materie en antimaterie probeert te creëren, bleek één procent meer materie dan antimaterie te ontstaan. Die afwijking van de symmetrie is voor het huidige Standaardmodel te groot.
De onderzoekers denken het wél te kunnen verklaren met de aanname dat er vijf Higgs-bosons bestaan: een met een positieve lading, een met een negatieve en drie verschillende neutrale. Zo hopen ze het Standaardmodel toch nog te redden, zij het dat het opnieuw een beetje ingewikkelder wordt.
Het goede nieuws is dat al die verschillende Higgsdeeltjes qua massa nog steeds binnen het detectiebereik van de LHC zouden moeten vallen, zodat het nog even niet nodig is om een nóg grotere en duurdere deeltjesversneller te bouwen.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen