Alleen geld steken in grote dingen, is niet verstandig als je een brede technologiebasis wilt creëren, meent STW-directeur Anton Franken.
“Ik zou graag zien dat er een ministerie van Kennis en Innovatie komt”, zegt Anton Franken. Als directeur van technologiestichting STW heeft hij nu nog te maken met het ministerie van EZ én dat van OCW. En EZ wil niet meer meebetalen aan STW’s belangrijkste instrument.
Zoals bekend financiert STW toepassingsgericht onderzoek. Het budget bedraagt 46 miljoen euro per jaar. EZ betaalt 40 procent; NWO (dus OCW) de rest. Ongeveer vier vijfde gaat via het Open Technologie Programma (OTP) naar universitaire projecten, die louter worden uitgekozen op basis van wetenschappelijke kwaliteit en utilisatieperspectief. Het onderwerp doet er niet toe en dat vloekt met het sleutelgebiedenbeleid van EZ.
“Het is de visie van EZ om alles te investeren op strategische terreinen, alleen geld te steken in grote dingen. En dan nog alleen als er sprake is van marktfalen. Ten opzichte van de voorgaande jaren is dat een duidelijke draai.” Franken kan het wel een beetje begrijpen: “Vroeger waren er misschien ook wel te veel subsidieregelingen, en is er geld naar de verkeerde partijen gegaan.”
Bedrijfsleven
Wonderlijk genoeg ging de brief waarin EZ-staatssecretaris Van Gennip onlangs haar nieuwe STW-beleid uitlegde aan de Tweede Kamer, vergezeld van een evaluatierapport dat het huidige STW juist de hemel in prijst. Er staat in dat er effectief en efficiënt wordt gewerkt. Slechts 6 procent van het budget gaat op aan de eigen organisatie. Bovendien blijkt de achterban dik tevreden. Een paar kritiekpunten zijn er wel: het bedrijfsleven kon beter vertegenwoordigd zijn in het projecttoezicht, en de kosten per project zijn niet helder in beeld gebracht. “Maar dat EZ niet meer wil meebetalen aan het open programma, kan inderdaad niet worden gebaseerd op dit rapport”, bevestigt Franken.
Stroef
Verstandig vindt Franken het ook niet. “De vraag is hoe je het meest effectief iets kunt stimuleren. Als je te weinig technici hebt en je wilt een brede technologiebasis creëren, dan zou het juist goed zijn om veel meer in het OTP te investeren. Dan leid je immers op een breed gebied technici op. Als je je te veel richt op specifieke programma’s, dan krijg je kaalslag op de overige gebieden.”
Maar voorlopig zal dus alleen NWO meebetalen aan het OTP. Tenzij de samenwerking met EZ wat minder stroef wordt. Of zouden beide partijen straks inderdaad in zo’n ministerie van Kennis en Innovatie opgaan? |
www.stw.nl/Nieuws/20061215.htm
Bron: C2W life sciences2
Nog geen opmerkingen