Stro en mais bevatten van nature chlooramfenicol. Dit antibioticum komt dus in de voedselketen terecht zonder dat landbouwers het daar actief instoppen, schrijft Rikilt-onderzoeker Bjorn Berendsen in zijn proefschrift.
Berendsen pleit er voor om eens grondig uit te zoeken hoeveel van die chlooramfenicol vervolgens in de mens belandt. Het is tenslotte een antibioticum dat ook aan mensen wordt voorgeschreven, vaak als niets anders meer werkt, en in de EU mag het niet aan voedselproducerende dieren worden toegediend uit angst voor opbouw van resistentie bij die mensen.
Als mensen ook ‘natuurlijk chlooramfenicol’ binnenkrijgen geeft dat een geheel nieuwe draai aan de resistentie-discussie, tenzij het zo weinig blijkt te zijn dat niemand zich zorgen hoeft te maken.
Berendsen en collega’s kwamen er achter tijdens het uittesten van nieuwe, extra gevoelige vloeistofchromatografietechnieken (LC-MS) die ze speciaal hebben ontwikkeld voor het aantionen van antibiotica in mest, grond en gewassen.
Achteraf is het niet zo vreemd. Chlooramfenicol wordt van nature geproduceerd door bepaalde bodembacteriën, en gewassen nemen wel vaker stoffen uit de bodem op. Het nieuws is dat dat ook geldt voor déze stof.
Berendsen promoveert op 14 juni in Wageningen.
bron: Wageningen UR
Nog geen opmerkingen