Macrofagen nemen de stress-signalering van het endoplasmatisch reticulum (ER) van kankercellen over. Dit leidt tot activering van de immuuncellen, die ontstekingsreacties op gang brengen en tumorgroei bevorderen, zo stellen onderzoekers van UC San Diego Moores Cancer Center.
Lokale ontstekingsreacties verhogen de bloedtoevoer en dus ook de beschikbaarheid van zuurstof en glucose. Dit is precies wat tumoren nodig hebben om goed te kunnen groeien. Bekend was dat tumorcellen een gestrest ER hebben. Dat deze stress-signalen van het ER worden doorgeven aan omliggende immuuncellen, die daardoor onstekingsreacties op gang brengen en de tumorgroei stimuleren, is nieuw. Mogelijk verklaart dit mechanisme hoe tumorcellen het immuunsysteem beïnvloeden.
Voor de studie, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, werden macrofagen samen met ER-gestresste tumorcellen in een kweek gebracht. Dit leidde tot gestresste ER’s in macrofagen en de activatie van de immuuncellen.
In het ER van een cel vindt voornamelijk eiwitvouwing plaats. Daarnaast zorgt het ook voor de opslag en het transport van eiwitten naar andere delen in de cel.
Macrofagen zijn de snelle opruimers van het immuunsysteem. Als een van de eersten arriveren zij op de plekken waar zich beschadigde, of lichaamsvreemde cellen bevinden. Macrofagen nemen deze op, worden actief en laten vervolgens ontstekingssignalen, cytokines, in de omgeving los. Dit trekt andere ontstekingscellen aan en leidt tot meer ontsteking, en dus meer zuurstof en voedingstoffen voor tumorcellen.
Bekend is dat macrofagen die in de omgeving van tumorcellen komen gehersenspoeld worden en de tumorcellen links laten liggen. Hoofdonderzoeker Maurizio Zanetti verwacht dat het overbrengen van ER-stress hierin ook een rol speelt. Het beteugelen van het ER-stressrespons in tumorcellen zou wel eens een nieuwe effectieve manier kunnen zijn om tumorcellen te bestrijden, aldus Zanetti.
Bron: UC San Diego School of Medicine
Nog geen opmerkingen