DCMR is ongelukjes met kraakinstallatie spuugzat

Shell Pernis moet iets verzinnen om de uitstoot van stof uit de katalytische kraakinstallatie te beperken. Op korte termijn wordt daar onafhankelijk onderzoek naar gedaan, zo is afgesproken met DCMR Milieudienst Rijnmond.

Onderzocht wordt of de reguliere uitstoot structureel kan worden verlaagd. Maar het belangrijkste doel is het voorkomen van incidenten, waarbij een deel van de inhoud van de kraker naar buiten wordt geblazen. De afgelopen jaren zijn de straten van Spijkenisse al twee keer bedekt door een fijn laagje kraakkatalysator, voor het laatst op 24 september.

Volgens Shell is de katalysator niet gevaarlijk; hij bestaat ‘voornamelijk’ uit zand. Schoonmaken kan desnoods door er de tuinslang op te zetten. Maar de inwoners zijn er niet blij mee.


DCMR en de verantwoordelijke gedeputeerde, Erik van Heijningen, hebben nu naar eigen zeggen een ‘indringend overleg’ gevoerd met de Shell-directie. Daar is uitgekomen dat er geen bestuurlijke sanctie volgt, mits Shell de kraakinstallatie serieus aanpakt.

“Ons doel is de overlast voor omwonenden te beperken en de milieudruk op het Rijnmondgebied te verminderen. Het opleggen van bronmaatregelen is daarvoor effectiever dan een dwangsomprocedure gericht op een eventueel nieuw incident”, aldus Van Heijningen.

bron: DCMR Milieudienst Rijnmond

Onderwerpen