Monstername door de spuit op een oppervlak te zetten
Zwitserse onderzoekers hebben een eenvoudige manier bedacht om biomoleculen, die zich op een willekeurig oppervlak bevinden, in de injectiepoort van een massaspectrometer te krijgen. Ze spuiten simpelweg een krachtige straal stikstofgas op het oppervlak en vangen de gevormde aerosol op in een teflonbuisje dat in de MS uitkomt.
In een publicatie op de website van Angewandte Chemie beschrijven prof. Renato Zenobi en postdoc Huanwen Chen (ETH Zürich) hun ‘neutral desorption sampling’, zoals het officieel heet, in detail. Het is in feite een variant op extractieve elektrospray-ionisatie (EESI), een eerder ontwikkelde techniek waarbij de te analyseren moleculen in een oplossing zitten en een gasstraal wordt gebruikt om de ionisatie te bevorderen. Bij Zenobi zitten de moleculen in het gas en niet in de oplossing, maar verder verandert er niets.
Qua hardware vraagt het nauwelijks aanpassingen. Bij een geïnteresseerd bedrijf heeft Chen al eens gedemonstreerd dat hij een bestaande quadrupool ‘time of flight’-MS binnen een uur kan ombouwen.
De onderzoekers hebben al laten zien dat je op deze manier aan de vingers van een proefpersoon kunt zien of hij recent koffie heeft gedronken. Ook konden ze bacteriële groei op sla en rotte vis aantonen.
In een persbericht haakt de ETH dan ook meteen in op het recente schandaal met bedorven vlees in Duitsland. Geclaimd wordt dat het nu eindelijk mogelijk is om grote partijen voedsel snel en voordelig te analyseren. Straks een Q-TOF MS achterin elk politiebusje?
bron: ETH
Nog geen opmerkingen