Kans op homerun stijgt met minstens de helft

Professionele honkballers die anabole steroïden gebruiken, hebben 50 tot 100 procent meer kans om een homerun te slaan. Dat stelt Roger Tobin (Tufts University) binnenkort in het American Journal of Physics.

Het artikel is getiteld ‘On the potential of a chemical Bonds’, als verwijzing naar Barry Bonds die met 73 homeruns in één seizoen recordhouder is in de Major League. Bonds is nooit officieel betrapt, maar zijn trainer speelde de hoofdrol in een steroïdenschandaal. Vrijwel niemand twijfelt er aan dat hij Bonds wat heeft toegediend, maar de vraag was wel of dat de competitie zó sterk kon beïnvloeden.
Uit Tobins analyse blijkt nu dat gedoopte sporters de bal gemiddeld inderdaad niet eens zo gek veel verder slaan. Maar homeruns zitten aan het verre uiteinde van de statistische curve. Een kleine verschuiving van het gemiddelde werkt daar relatief sterk in door.

Uit eerdere studies naar steroïdengebruik heeft Tobin afgeleid dat de spiermassa, de kracht die die spieren kunnen uitoefenen en de kinetische energie van de knuppel elk met ongeveer 10 procent kunnen toenemen. Volgens zijn berekeningen verhoogt dat de snelheid van de knuppel bij het raken van de bal met 5 procent, en de snelheid van de weggeslagen bal met 4 procent.

Vervolgens heeft Tobin verschillende modellen doorgerekend die de baan van de bal beschrijven, met inachtneming van luchtweerstand, zwaartekracht en spin-effecten. De resultaten liepen nogal uiteen maar er komt telkens uit dat een gemiddeld 4 procent snellere bal een spectaculair grotere kans heeft om incidenteel over het hek te gaan.

De berekeningen lijken te worden bevestigd door de statistieken. Tussen 1962 en 1997 wist niemand ooit meer dan 52 homeruns te slaan in één Major League-seizoen. Maar tussen 1998 en 2006 lukte het zes keer om boven de 60 homeruns uit te komen. Bonds vestigde zijn record in 2001. Volgens Tobin was dat ook precies de bloeitijd van de steroïden in de Major League. Sinds 2003 worden honkballers op doping getest en sindsdien schijnt het aantal homeruns weer terug te zijn op het oude niveau.

bron: Tufts University

Onderwerpen