Vlamingen: federale overheid kan de boom in

Het Amerikaanse Global Climate and Energy Project (GCEP) steekt 1,6 miljoen dollar in het roemruchte gen-populierenproject van het Vlaamse biotech-instituut VIB en de Universiteit Gent. Dit ondanks de weigering van de Belgische federale regering om veldproeven met die populieren toe te staan.

Het VIB benut deze ‘internationale erkenning van het onderzoek’ om een nieuwe informatieve website te promoten, die de voor het verbod verantwoordelijke ministers Magnette en Onkelinx openlijk beschuldigt van obstructie. “Onwillige ministers kunnen in dit land een complete bedrijfstak gijzelen”, zo luidt letterlijk de klacht.

De populieren in kwestie zijn dusdanig genetisch gemodificeerd dat ze hout produceren met een verlaagd ligninegehalte. Dat moet het eenvoudiger maken om het hout te vergisten tot bio-ethanol. Proeven in de kas hebben al laten zien dat de ethanolopbrengst op deze manier de helft groter kan worden.

GCEP wordt geleid door Stanford University in Californië. Het heeft in totaal 225 miljoen dollar te verdelen voor onderzoek naar alternatieve energiebronnen. Het geld is vooral afkomstig van industriële sponsors, zoals ExxonMobil en General Electric. De 1,6 miljoen voor België is vooral bedoeld om een tweede modificatiestrategie uit te werken die de ligninehoeveelheid niet verandert, maar de chemische samenstelling wijzigt.

De Vlaamse deelregering is voorstander van veldproeven met de gen-populieren. Ook de Bioveiligheidsraad stelt dat de proef veilig en verantwoord is: de populieren kunnen zichzelf nooit vermenigvuldigen omdat ze worden kaalgesnoeid voordat ze de kans krijgen om te gaan bloeien. De federale regering, die in België nog altijd één stap boven de deelregeringen staat, weigert echter toestemming, om onduidelijke redenen

“Onderzoek van wereldniveau en een beloftevolle nieuwe milieu-industrie worden daardoor brutaal gefnuikt”, aldus het VIB. Het instituut voelt zich “moreel verplicht om alles te doen wat in haar macht ligt om die weigering om te zetten in een rechtsgeldige toelating en/of te pleiten voor een wettelijk kader dat dergelijke willekeur onmogelijk maakt.”

De zaak ligt nu bij de Belgische Raad van State.

bron: VIB

Onderwerpen