Nieuwe stap naar kweek van kunstmatige organen

Britse onderzoekers zijn er in geslaagd om stamcellen uit beenmerg op te kweken tot iets hartklep-achtigs. Ze denken binnen tien jaar een compleet hart te kunnen afleveren, zo meldt het dagblad The Guardian.

Volgens The Guardian is een team van natuurkundigen, biologen, ingenieurs, farmacologen, celwetenschappers en artsen er meer dan tien jaar aan bezig geweest, onder leiding van Sir Magdi Yacoub, hoogleraar hartchirurgie aan het Imperial College in London. In augustus zullen de resultaten uitgebreid worden gepubliceerd in de Philosophical Transactions of the Royal Society.

De onderzoekers hebben eerst de beenmergcellen langs fysische en chemische weg gestimuleerd om uit te groeien tot typische hartklepcellen. Die hebben ze vervolgens opgekweekt rond een raamwerk (‘scaffold’) van collageen.

Volgens prof. Yacoub is het resultaat heel wat anders dan de huidige kunstkleppen die alleen maar open en dicht gaan. Het levende weefsel kan net als een originele hartklep van grootte en vorm veranderen. “De hartspier zal een klep kunnen waarderen, die hem alle ruimte laat om fatsoenlijk samen te trekken”, aldus de hoogleraar.

Eerder was het al gelukt om pezen, kraakbeen en een blaas te kweken uit stamcellen. Maar dat zijn veel minder ingewikkelde onderdelen dan een hartklep.

De kleppen zullen later dit jaar worden uitgeprobeerd in schapen of varkens. Wordt het een succes, dan denkt men binnen drie tot vijf jaar zulke kleppen te kunnen inbouwen in mensen.

bron: BBC News, The Guardian

Onderwerpen