Muizenogen naadloos gerepareerd
Stamcellen, die zijn geïsoleerd uit menselijke hoornvliezen, kunnen kunstmatig troebel gemaakte muizenoogjes weer helder krijgen. Dat schrijven onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine in een artikel dat een dezer dagen verschijnt op de website van het tijdschrift Stem Cells. Ze hopen op termijn een alternatief voor hoornvliestransplantaties in handen te hebben.Volgens laatste auteur James Funderburgh is de essentiële eigenschap van ‘zijn’ stamcellen dat ze het eiwit lumican produceren. Zonder deze stof ‘mislukt’ de structuur van het hoornvlies, en gaat de transparantie verloren.
De onderzoekers waren er al in geslaagd miljoenen hoornvlies-stamcellen in het lab te kweken. Ze injecteerden die in de ogen van genetisch gemodificeerde muizen die van zichzelf geen lumican aanmaakten. Drie maanden later waren hun hoornvliezen inderdaad weer transparant.
Opvallend was ook dat muizen hoornvliezen geen afstotingsreacties tegen ‘vreemde’ cellen lijken te vertonen, zelfs niet als die cellen uit een andeere zoogdiersoort (de mens dus) komen.
Bij mensen wordt hoornvliesschade gewoonlijk niet veroorzaakt door lumicangebrek maar door littekenweefsel, dat achterblijft na infecties of mechanische beschadiging. Het ziet er wel vrijwel hetzelfde uit. De onderzoekers gaan nu proberen of dergelijke schade ook met stamcellen is te herstellen. Om te beginnen bij muizen, maar er wordt al voorzichtig over klinische studies nagedacht.
bron: University of Pittsburgh
Nog geen opmerkingen