De Noord Franse stad Lille zamelt gft in, zet dat om in biogas en laat daar een deel van de stadsbussen op rijden. Dat heeft grote milieuvoordelen.

Lille – Het Franse Lille heeft meer connecties met Nederland dan alleen de Vlaamse naam Rijsel. Het TGV-station, waar je de trein kunt nemen naar Londen, Parijs of Marseille, is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. En de stadsbussen, die bij het station stoppen, lopen op aardgas uit Nederland. Er rijden al 120 stadsbussen op aardgas in Lille en daar komen er volgend jaar nog eens honderd bij.

Dat betekent overigens geen extra export van Nederlands aardgas. Lille Métropole, een regio met 1,1 miljoen inwoners, gaat zelf voldoende biogas produceren voor dit honderdtal bussen. De stad bouwt een afvalverwerkingcentrum voor gft en organisch afval van restaurants en markten. Door het vergisten van het organisch afval ontstaat biogas, een mengsel van methaan en CO2. De CO2 wordt verwijderd om het biogas dezelfde verbrandingswaarde te geven als aardgas. Voor de gasmotoren van de bussen maakt het daardoor niet uit of ze biogas of aardgas krijgen, maar het rijden op biogas is wel klimaatneutraal. Het biogas kan voor dezelfde prijs geproduceerd worden als de aardgasprijs; de verwerking van het afval gaat tegen een voor Lille marktconform tarief van 62 euro per ton. Uit de verwerking van 100.000 ton gft gaat men 10 miljoen m3 gas produceren.

In de toekomst wil men nog meer biogas gaan produceren op nieuwe rioolwaterzuiveringen. Uiteindelijk wil Lille alle stadsbussen, maar ook huisvuilwagens op biogas of aardgas laten rijden. De ervaringen zijn erg positief. Het doel van de overschakeling van diesel naar gas was een verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Gasmotoren leveren aanmerkelijk minder schadelijke bijproducten in de uitlaatgassen dan dieselmotoren en van (roet)stofdeeltjes is niet of nauwelijks sprake.

Maar het rijden op gas blijkt ook 1,6 eurocent per kilometer goedkoper te zijn dan op diesel, en de bussen op gas zijn minstens zo betrouwbaar. Ze hebben zelfs minder vaak pech dan de dieselbussen. De bewoners waarderen ook de stilheid en het minder abrupte optrekken van de gasbus. In de afgelopen vijf jaar groeide het openbaar vervoer met maar liefst 27 procent. Ook bij verschillende Nederlandse gemeenten en provincies bestaat nu belangstelling voor rijden op aardgas. De gemeente Haarlem onderzoekt samen met het gespecialiseerde bedrijf Van der Wiel uit Drachten ook het gebruik van biogas van de rioolwaterzuivering en van de afvalstortplaats als transportbrandstof.

Onderwerpen