Kristalstructuur levert bevruchtingsinzichten
Een stukje van de spermareceptor van muizeneicellen is met röntgenkristallografie opgehelderd. Deze spermareceptor ZP3 receptor vormt samen met andere glycoproteinen een polymeerlaag op het eitje, dat bepaalt of spermacellen de eicel mogen binnenkomen.De structuur onthult een tweetal actieve tyrosineresiduen, waarvan er eentje betrokken is bij polymerisatie, melden Zweedse onderzoekers van het Karolinska-instuut onlangs in Nature. Het team heeft bovendien een moleculair mechanisme berekend, waardoor eitjes voorkomen dat er meer dan één spermacellen binnenkomt.
Tot nu toe was het lastig om deze receptor in beeld te krijgen, omdat deze suikergebonden is en zich daarom lastig laat kristalliseren. De onderzoekers namen daarom het 11 kDA grote ZP-N-domein, waar geen suikers aan vast zitten.
De ontdekking kan zorgen voor een nieuwe anticonceptiemethode. Omdat het opgehelderde eiwitdomein ook voorkomt in het binnenoor, hopen de onderzoekers dat de structuur ook nieuwe aanknopingspunten oplevert om doofheid aan te pakken.
Bron: Chemical & Engineering News
Nog geen opmerkingen