Onderzoek naar invloed van soja op sperma niet overtuigend

Mannen die soja eten hebben minder zaadcellen dan mannen die dit niet doen. Dat is althans de conclusie van Jorge Chavarro van de Havard School of Public Health in Boston. Het bewijs is echter zeer dun, de argumenten vóór zijn zwak en de argumenten tegen in de meerderheid.

Subject van het onderzoek waren 100 koppels op zoek naar een behandeling voor onvruchtbaarheid. De mannen moesten spermamonsters inleveren en een vragenlijst invullen over hun sojaconsumptie van de voorbije drie maanden.

Soja bevat veel isoflavonen, agonisten voor het ‘vrouwelijke’ hormoon oestrogeen. Voor vrouwen een reden om meer soja te eten om opvliegers tegen te gaan. Oestrogeen komt ook in mannen voor. En stoffen die het hormoon imiteren zouden op de spermaproductie in kunnen werken. Eerdere studies bij ratten lieten inderdaad zien dat soja van invloed zou kunnen zijn op de vruchtbaarheid.

De mannen die ten minste een halve portie soja per dag eten, zeg maar een halve sojaburger, hadden 40% minder zaadcellen in hun monster dan mannen die dit niet eten. Ze hadden zo’n 65 miljoen cellen in plaats van 80 tot 120 miljoen. De ondergrens van 20 miljoen wordt aangehouden voor onvruchtbaarheid.

Op het onderzoek wordt echter nogal sceptisch gereageerd. Chavarro zelf zegt dat verder onderzoek nodig is omdat Aziatische mannen zonder vruchtbaarheidsproblemen veel meer soja eten dan de proefpersonen. Die laatsten waren bovendien allemaal zwaarlijvig of obesitaspatiënt. Meer lichaamsvet zorgt voor een grotere productie van oestrogeen en het eten van soja zou ervoor zorgen dat de kritieke grens bereikt wordt voor sperma.

Maar er is meer kritiek op het onderzoek. Zo is de hoeveelheid isoflavonen in sojaproducten afhankelijk van de oogstomstandigheden. En eerder is al bij mensen en primaten een onderzoek gedaan waarbij de inname van isoflavonen nauwkeurig in de gaten gehouden werd en hier werd geen effect op sperma geconstateerd. Ook de Soyfoods Association of North Ameria is sceptisch. De daadwerkelijke hoeveelheid isoflavonen is niet gemeten en deze manier van observeren sluit absoluut geen andere invloeden op het aantal spermacellen uit.

Bron: NewScientist

Onderwerpen