Simulatie bewijst dat zware pil langer blijft liggen
De menselijke maag werkt niet volgens het ‘first in, first out’-principe. Middenin zit een zone waardoor voedsel binnen tien minuten van de slokdarm naar de twaalfvingerige darm kan stromen. Wat naast die zone terechtkomt, doet er een paar uur langer over, zo schrijven onderzoekers van Penn State University op de website van het tijdschrift Journal of Biomechanics.
Dat er fysiek een ‘Magenstrasse’ over de bodem van de maag loopt, was al bekend. Maar dat er ook echt een zone met snellere stroming bestaat, is nieuw. Het verklaart waardoor sommige geneesmiddelen veel sneller in het bloed terechtkomen dan andere.
De onderzoekers baseren hun conclusie op computersimulaties van de stroming door de maag. Die wordt gestuurd door twee verschillende spiercontracties, respectievelijk van de spieren in de boven- en de onderkant van de maag. Om het patroon van die contracties in het model te krijgen, zijn MRI-opnames van menselijke proefpersonen gebruikt.
Pillen worden vaak ontworpen om in de maag uit elkaar te vallen, waarna de werkzame stof door de darmen wordt geabsorbeerd. Het betsaan van de ‘Magenstrasse’ betekent dat het van belang is, waar in de maag zo’n pil terechtkomt. Wordt hij met de snelle stroming meegesleurd, dan komt het medicijn snel en in een hoge concentratie in de twaalfvingerige darm terecht. Belandt hij daarnaast, dan verloopt de dosering veel langzamer en geleidelijker.
De onderzoekers vermoeden dat dit proces te sturen is door de soortelijke massa van de pillen handig te kiezen.
bron: Penn State
Nog geen opmerkingen