IR-meettechniek geeft bestuurder inzicht in eigen uitlaatgas
Onderzoekers van de universiteit van Manchester zijn er in geslaagd om de concentraties koolstofmonoxide, koolstofdioxide en methaan in de uitlaat van een automotor te meten. Ze gebruikten daarvoor twee nabij-infrarood diodelasersensoren met verschillende frequenties, zo melden ze in het tijdschrift Applied Optics.
De lasersensoren worden gemaakt door TDL Sensors, een spin-off van de universiteit. Daar denkt men uiteindelijk een sensor te kunnen bouwen die de meetwaarden in real time aan de bestuurder doorgeeft. Die kan dan met eigen ogen zien wat de milieutechnische gevolgen zijn van een bepaalde rijstijl.
De nabij-IR-technologie is op zich niet nieuw. Maar volgens co-auteur Philip Martin (tevens mede-oprichter van TDL Sensors) zijn er pas sinds kort elektronica-componenten op de markt die de vereiste gevoeligheid leveren en tegelijk robuust genoeg zijn.
Martin heeft het nog niet uitgeprobeerd in een rijdende auto. De eerste proeven zijn gedaan met een Rover-motor op een testbank. Ook is een versie op batterijen uitgeprobeerd die langs de weg kan worden neergezet om de emissies van passerende auto’s te meten. Gesuggereerd wordt dat dit een nieuwe vorm van rekeningrijden kan opleveren.
bron: University of Manchester
Nog geen opmerkingen