In de VS is een test ontwikkeld die Kaposisarcoom detecteert met behulp van een smartphone. Handig voor delen van Afrika waar ze geen fatsoenlijke labs hebben om dit beruchte aids-symptoom te diagnostiseren, vertellen uitvinders David Erickson en Matthew Mancuso (Cornell University) volgende week tijdens een congres in Californië.

Wat meteen opvalt is dat ze nu eens niet de ingebouwde camera van die smartphone gebruiken. In feite dient het ding alleen als simpel te bedienen gebruikersinterface.

Zijn test is ingebouwd in een ‘microfluidics’-chip, bedoeld voor eenmalig gebruik. Hij werkt met een suspensie van nanogouddeeltjes met aangehechte DNA-fragmenten, die complementair zijn aan een typische sequentie van het herpesvirus dat Kaposisarcoom veroorzaakt.

Is het virale DNA aanwezig en hecht het zich aan die gouddeeltjes, dan gaan die klonteren. Gevolg is dat de kleur van de suspensie verandert van felrood naar purper. Die verandering wordt gedetecteerd door een optische sensor, die zijn signaal aan de smartphone doorgeeft via de micro-USB-aansluiting.

Uiteraard kun je deze testmethode ook gebruiken om DNA van andere virussen en bacteriën te testen. Eventueel zou je dan ook de gps-functie van de smartphone kunnen inzetten om door te geven waar een besmetting wordt geconstateerd, zodat je in realtime een kaart kunt creëren die de geografische verspreiding van een infectie in beeld brengt.

De uitvinders willen het commercialiseren via hun eigen startup, vitaMe Technologies, die ook al een applicatie in de aanbieding heeft waarmee je op je mobieltje de pH van je eigen zweet kunt aflezen.

bron: The Optical Society

Onderwerpen