Computergegenereerde buckyballs als ‘magic bullets’ tegen hiv
Een C60-buckyball met een aminozuur als zijketen zou een bepaalde stam van het hiv-virus effectief moeten immobiliseren. Dat concludeert een team van Amerikaanse en Europese onderzoekers uit computersimulaties.
Al eerder was opgemerkt dat een ‘kale’ buckyball, bestaande uit 60 koolstofatomen, heel aardig past in een hydrofoob ‘gat’ in het virus. Dat gat dient als eiwitreceptor en het idee is dat de buckyball verdere eiwitbinding fysiek onmogelijk maakt.
Probleem is alleen dat de buckyball niet blijft zitten: de pasvorm is net niet goed genoeg.
De onderzoekers zijn nu op de computer gaan uitproberen of een buckbal met staart een grotere bindingsefficiëntie vertoont, op z’n minst in theorie. Daarbij konden ze beschikken over een bibliotheek met ruim 100 buckyballderivaten, die eerder voor andere doeleinden zijn ontwikkeld aan Rice University (VS).
Twee moleculen uit de bibliotheek bleken veelbelovend. De eerste voorzichtige experimenten lijken te bevestigen dat ze zich inderdaad uitstekend aan hiv hechten, zo valt te lezen in het Journal of Chemical Information and Modelling.
De onderzoekers gaan nu proberen of ze op basis van deze universiteiten een nieuw buckyballderivaat kunnen ontwerpen dat nóg beter past. ‘Als klittenband’, om met onderzoeksleider prof. Andrew Barron te spreken.
Barron tekent er bij aan dat het project stomtoevallig is ontstaan uit emailcontacten tussen de betrokken onderzoeksgroepen, die allemaal aan verschillende aspecten van hetzelfde probleem bleken te werken. “Here you’ve got computational people, experimetal people, synthesis people, characterization people who’ve come together naturally.” En het meest opmerkelijke is misschien wel dat geen van hen er ook maar een cent subsidie voor heeft gehad.
bron: Rice University
Nog geen opmerkingen