Wetenschappers hebben een mot ontdekt die een plant vol selenium kan ontwapenen.
Biologen van de Colorado State University hebben ontdekt dat er een seleniumresistente koolmot bestaat die zo het verdedigingsmechanisme van een woestijnplant teniet doet. Zij publiceerden hun bevindingen in Current Biology.
Normaal gesproken zijn grote hoeveelheden selenium giftig, omdat het element de plaats van een zwavelatoom kan innemen in het aminozuur cysteine en zo in eiwitten terecht komt.
De woestijnplant Stanleya pinnata uit de kruisbloemenfamilie maakt het element echter onschadelijk door het te verwerken tot het aminozuur methylseleniumcysteïne. Volgens evolutiebiologen is de ophoping van selenium in planten een tactiek om vraatzuchtige insecten uit de buurt te houden.
De onderzoekers ontdekten dat een variant van de koolmot (Plutella xylostella) ook in staat is om methylseleniumcysteïne aan te maken. Het beestje kan zich dus rustig te goed doen aan Stanleya pinnata.
Bovendien ontdekten de onderzoekers een wesp die weer op de mot parasiteert. Ook deze wesp kan methylseleniumcysteïne aanmaken.
Bron: Science Daily
Nog geen opmerkingen