Vals-positieven zaaien teveel onrust, denkt overheidscommissie
Routinematig screenen van donorbloed op fout gevouwen prionen is alleen een goed idee wanneer de test 100 procent betrouwbaar is. In alle andere gevallen kun je beter de kans op besmetting met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) voor lief nemen, zo stelt een adviescommissie van de Britse overheid.Het advies komt op een moment dat dergelijke bloedtests volop in ontwikkeling zijn. Over anderhalf jaar zouden ze op de markt kunnen komen.
Het probleem is echter dat de tests geen van allen waterdicht zijn. De kans op een vals-positieve uitslag, waarbij donoren ten onrechte te horen krijgen dat ze een ongeneeslijke ziekte onder de leden hebben, is niet te verwaarlozen. Het ‘Safety of Blood Tissues and Organs advisory committee’ stelt dat je zoiets niet kunt maken, niet in de laatste plaats omdat mensen zich dan voortaan wel drie keer zullen bedenken eer ze zich aanmelden als bloeddonor.
Bovendien is het nog altijd niet duidelijk hoe groot de kans is dat een besmetting met vCJD-prionen daadwerkelijk leidt tot ziekte. Volgens schattingen (onder meer op basis van verwijderde blindedarmen en geknipte amandelen) is 1 op de 4000 Britten besmet. Maar zoals het er nu uitziet, gaat slechts een kleine minderheid er dood aan.
Sinds 1990 zijn in het Verenigd Koninkrijk 164 doden door CJD gemeld. Slechts vier daarvan waren te wijten aan donorbloed, de rest had te maken met consumptie van gekke koeien. Er gelden al diverse restricties om de besmettingskans te verkleinen; zo mogen mensen die zelf ooit een transfusie hebben gehad niet meer als donor fungeren.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen