Een gloednieuw Schots bedrijf wil biobutanol gaan maken uit het afval van de whisky-industrie. De overheid heeft via Scottish Enterprise al 337.000 pond in het project gestoken, meldt de BBC.

Het gaat om 2 soorten afval: ‘draff’ oftewel de afgewerkte graankorrels, en ‘pot ale’, het bodemresidu uit de destillatieketels. De gezamelijke Schotse whiskystokerijen produceren daar jaarlijks respectievelijk 500.000 ton en 1.600 miljoen liter van.

Het idee is nu om dit te gebruiken als grondstof voor een nieuwe versie van het zogeheten ABE-fermentatieproces. ABE staat voor aceton, butanol en ethanol. In een ver verleden gold dit anaerobe proces, gebaseerd op Clostridium-bacteriën, als de belangrijkste bron van industriële aceton. Productie van oplosmiddelen uit aardolie bleek echter veel goedkoper, zodat het ABE-proces vanzelf uitstierf.

Bij de Schotse variant is butanol het hoofdproduct. Al veel langer is bekend dat deze stof veel aantrekkelijker is als brandstofadditief dan bio-ethanol: de energie-opbrengst is hoger en je hoeft veel minder aan je motor te veranderen.

Aceton produceren de bacteriën ook nog steeds. Deze stof dient onder meer als grondstof voor diverse kunststoffen zoals acrylaten (bijvoorbeeld perspex) en polycarbonaat. Dankzij het whisky-afval kun je deze plastics dus ook ‘vergroenen’, wat marketingtechnisch heel interessante mogelijkheden schept.

Het beetje ethanol dat uit de fermentor komt, wordt beschouwd als bijproduct. En wat aan vaste resten overblijft, kan worden verkocht als veevoer.

Het bedrijf dat dit op commerciële schaal gaat uitwerken heet Celtic Renewables. Het is een spin-off van Edinburgh Napier University, waar al een paar jaar onderzoek naar het proces is gedaan. Scottish Enterprise, min of meer de lokale pendant van AgentschapNL, stak daar indertijd 267.000 pond in. De haalbaarheidsstudie van Celtic Renewables heeft nog eens 70.000 pond extra gekost.

Volgens de lokale minister van energie, ondernemerschap en toerisme Fergus Ewing is die investering zeker de moeite waard: “De bijproducten van onze whisky-industrie omzetten in duurzame biobrandstoffen waar gewone familie-auto’s op kunnen rijden is een voorbeeld van het innovatieve denken waar Schotland in excelleert”, zei hij bij de officiële opening.

Hoeveel biobrandstof het plan per jaar precies kan opleveren, staat er helaas niet bij.

bron: BBC News

Onderwerpen