Door genetische modificatie van pijlstaartroggen kun je leren schoenen produceren in vrijwel elk gewenst kleurpatroon. En dat patroon is nog voorspelbaar ook, beweert RayFish Footwear. Over een aantal maanden denkt dit Thaise bedrijf ‘bio-customized’ schoeisel te kunnen leveren op klantspecificatie, voor ongeveer 1.500 euro per paar.
Mensen met verstand van genetica hebben echter een donkerbruin vermoeden dat het bedrijf de boel belazert.
Dat roggenleer (‘shagreen’) prima geschikt is om schoenen van te maken, klopt nog wel. Roggen zijn immers nauw verwant aan haaien en hebben net zo’n taaie huid. RayFish kweekt de dieren al jaren speciaal voor dit doel, in aquacultuur.
En na jaren experimenteren zegt het bedrijf nu te weten hoe het extra kleur- en patroongenen kan monteren in ongeboren pijlstaartroggen. De embryo’s blijken de aanvullende genetische informatie soepeltjes over te nemen. Vervolgens hoef je alleen maar te wachten tot ze groot genoeg zijn, waarna je ze vilt en tot schoenen (één per rog) verwerkt.
Volgens RayFish is precies te voorspellen wat voor kleurpatroon een gegeven combinatie van genen oplevert. Op de website is een kleurkiezer beschikbaar waarmee je je eigen rog c.q. schoen kunt samenstellen. Er zit een prijsvraag aan vast wie de mooiste schoen bedenkt, met een gratis paar als beloning.
Maarom te beginnen is niet duidelijk waar het bedrijf de kleurgenen precies vandaan heeft. Beweerd wordt dat ze zijn ‘geleend’ van enkele tientallen andere diersoorten, variërend van giraffen tot clownsvisjes. Van de meeste van die soorten is het genoom nog niet eens opgehelderd, net zo min trouwens als dat van de pijlstaartrog. De feniks en de draak bestáán trouwens niet eens.
En zelfs al zou je weten welke genen je moet hebben, dan is het zeer de vraag of ze nog iets doen wanneer je ze overzet naar een rog.
Het zou nog kunnen dat de Thai in werkelijkheid werken met een collectie verschillende pijlstaartroggen. Van nature zijn die beesten ook in verschillende kleurpatronen leverbaar.
Maar de kans dat het hele verhaal een briljante ‘hoax’ is, mag zeker niet worden uitgesloten. Tip: geen geld overmaken tot we het zeker weten.
bron: diverse media
Nog geen opmerkingen