In de VS is octrooi aangevraagd op een vijflaags coating die werkt als een lithium-ionbatterij. Je kunt er badkamertegels, glas, roestvast staal en zelfs bierpullen mee voorzien van opslagcapaciteit, schrijven Pulickel Ajayan en collega’s (Rice University) in het online-tijdschrift Scientific Reports.

Elke laag heeft een eigen functie. De onderste dient als positieve pool: hij bestaat uit een dispersie van koolstofnanobuisjes en roet in N-methylpyrrolidon.

De tweede laag is de kathode: lithiumkobaltoxide (LiCoO2), roet en uiterst fijn gemalen grafiet in een polymeeroplossing die dient als binder.

Laag drie is de elektrolyt: een dispersie van Kynar Flex-hars, polymethylmethacrylaat en siliciumdioxide in een mengsel van aceton en DMF.

De vierde laag is de anode, een mengsel van lithiumtitaniumoxide ( Li4Ti5O12) en grafietpoeder in een iets andere binder als bij de kathode.

Laag vijf is de negatieve pool: gewone koperverf, een beetje verdund.

Uiteraard heeft het heel veel tijd gekost om deze 5 recepten zo ver te optimaliseren dat er een beetje mee te schilderen viel. Zo bleek het polymethylmethacrylaat essentieel om de elektrolytlaag te laten hechten.

De bedenkers hebben er onder meer 9 badkamertegels mee beschilderd, en die parallel gezet. Na opladen kwam er 2,4 V uit en kon een LED-lichtreclame van de universiteit er 6 uur op branden.

Heel leuk is ook dat de batterij geschikt is om op te laden met een zonnepaneel.

De volgende stap is om de verf zo ver te verbeteren dat hij niet alleen geschikt is voor de kwast, maar ook voor het spuitpistool. Als je hem dan combineert met de zonnepanelenverf die elders ook al schijnt te zijn uitgevonden, dan kom je op een totaal nieuwe vorm van alternatieve energievoorziening uit.

bron: Rice University

Onderwerpen