Oostenrijkers nemen loopje met ethiek
In Innsbruck is een klinische proef met stamceltherapie tegen incontinentie uitgedraaid op een schandaal. De onderzoekers hebben de proefopzet verprutst, een loopje genomen met de ethiek en mogelijk verschillende documenten vervalst om hun fouten te verdoezelen, zo concluderen de Oostenrijkse gezondheidsautoriteiten in een vernietigend rapport.Bij de proef werd weefsel weggenomen uit de arm van 63 vrouwen met continentieproblemen. Daaruit werden spierstamcellen gekweekt, die dan weer werden geïnjecteerd in de sluitspier van de blaas van de patiënt. De (behoorlijk positieve) resultaten verschenen vorig jaar in The Lancet.
Volgens het rapport hebben de betrokken urologen geen toestemming van de autoriteiten gevraagd, de patiënten onvoldoende geïnformeerd en geen verzekering voor die patiënten afgesloten. Ook wordt gesproken van een gebrekkige proefopzet en het niet voldoende ‘random’ uitkiezen van de patiënten.
Om de inspectie tevreden te stellen zouden achteraf vervalste verzekeringspapieren zijn geproduceerd. Ook zou de e-mailcorrespondentie met The Lancet achteraf zijn onderworpen aan een redactieslag.
Intussen lijkt er in Innsbruck meer aan de hand. Projectleider Hannes Strasser is door de universiteitskliniek op non-actief gezet. Maar zijn chef Georg Bartsch wordt in het rapport vrijgepleit, ondanks het feit dat hij in The Lancet wordt opgevoerd als één van de vijf auteurs die ‘alle behandelingen hebben uitgevoerd’. Bartsch zou in werkelijkheid van niets hebben geweten; Strasser zou zijn naam boven het artikel hebben gezet als een vom van eerbetoon. Dat zou binnen de urologie-afdeling wel vaker gebeuren, ondanks dat de gedragscode van de medische faculteit dat al jaren expliciet verbiedt.
Bartsch heeft inmiddels The Lancet gevraagd zijn naam uit het artikel te verwijderen. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd.
Nog gekker is dat rector magnificus Clemens Sorg wél de zak dreigt te krijgen. Hij voert al langer een kruistocht tegen wetenschappelijk wangedrag, en hij is degene die de Oostenrijkse academie van wetenschappen heeft gevraagd om een onderzoek in deze zaak. Dat heeft hem een motie van wantrouwen van de universiteitsraad opgeleverd. Die raad bestaat uit zeven Oostenrijkse bobo’s , en die vrezen dat Sorg de universiteit economische schade toebrengt.
bron: naturenews
Nog geen opmerkingen