Japanse onderzoekers hebben organorutheniumkatalysatoren ontwikkeld die amides kunnen afbreken, dus misschien ook nylon. Dat melden ze in Nature.
Voortbouwend op eerder werk, heeft het onderzoeksteam van Nagoya University katalysatoren ontwikkeld die, onder milde omstandigheden, zelfs de sterkste amidebindingen kunnen breken. Dit doen ze door hydrogenering: het rutheniumatoom adsorbeert waterstofatomen en levert ze af aan de stikstof en zuurstofatomen in het amide – dit een belangrijke stap in de ontleding van amides.
De onderzoekers hebben verschillende liganden voor het rutheniumcomplex geprobeerd, en het complex RUPIP2 (zie hieronder) lijkt het erg goed te doen.
Vervolgens hebben ze RUPIP2 op verschillende amides en enkele oligopeptides getest. Deze katalysator levert bij de meeste amides een opbrengst van rond de 90% op bij milde condities (waterstofdruk van onder de 8MPa en een temperatuur van maximaal 160°C). Met deze condities is dit proces toegankelijker voor de chemische industrie.
De onderzoekers denken dat deze katalysatoren potentie hebben om polyamides, zeg maar nylon, te kunnen afbreken tot grondstoffen voor andere chemische processen.
Nog geen opmerkingen