Engelse onderzoekers denken levercirrose te kunnen terugdraaien voor vijftien euro per week.
Het geneesmiddel sulfasalazine kan de beschadigingen herstellen die het gevolg zijn van levercirrose. Zelfs patiënten die de drank niet kunnen laten staan, kunnen nu worden gered. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Newcastle (Engeland).
Normaal gesproken wordt een beschadigde lever gerepareerd door gespecialiseerde cellen, zogeheten myofibroblasten. Deze maken een soort littekenweefsel aan, en scheiden tegelijk eiwitten af die voorkomen dat et weefsel weer wordt afgebroken. Bij gezonde mensen wordt dat littekenweefsel uiteindelijk door gewoon weefsel vervangen. In een zieke lever breidt het ittekenweefsezich juist door de hele lever uit. Deze kwaal wordt vooral geassocieerd met alcoholisme.
Tot voor kort werd aangenomen dat vergevorderde levercirrose alleen was op te lossen met een levertransplatatie. Recent onderzoek toonde aan dat dat wellicht iets te pessimistisch was. De onderzoekers in Newcastle hebben cirrose nu bij muizen daadwerkelijk weten terug te draaien met sulfasalazine, een middel dat normaal gesproken wordt gebruikt om artritis en chronische drarmontstekingen te behandelen.
Het idee is nog niet op mensen uitgetest. Maar de onderzoekers hebben goede hoop dat het een alternatief voor een transplantatie is. De lever zal er niet helemaal door genezen, maar volgens onderzoeksleider Derek Mann maakt het voor het welzijn van de patiënt al enorm veel uit als vijf tot tien procent van het weefsel zich herstelt. Boendien hoeven de pillen maar vijftien euro per week te kosten.
Zijn collega Chris Day denkt dat het niet te optimistisch is om te hopen dat het aantal sterfgevallen door levercirrose kan worden gehalveerd. Momenteel is citrrose de op vier na belangrijkste doodsoorzaak in het Verenigd Koninkrijk.
Sulfasalazine zou volgens Day bovendien een ethisch dilemma oplossen: moet je schaarse donorlevers toewijzen aan onverbeterlijke zuipschuiten?
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen