Microben in de darmen helpen mee met het 'oogsten' van calorieën uit ons voedsel en kunnen ons dik maken, volgens onderzoekers van Washington University in Missouri.
De darmmicrobe Methanobrevibacter smithii eet de overblijfselen van andere microben en zet ze om in onder andere methaan. De microbe stimuleert ook de afbraak van vezels in opneembare producten. Hierdoor draagt ze bij aan de optimale opname van calorieën uit ons voedsel.
De onderzoekers vonden dat muizen met een sterk verhoogde dosis M. smithii in hun darmen dikker waren dan de controlegroep. Ze namen muizen uit een steriele omgeving zonder microben in hun darmen. Een groep kreeg de bacterie Bacteroides thetaitoamicron, een veel voorkomende menselijke darmbacterie. De andere groep kreeg deze bacterie in combinatie met M. smithii. De combinatie van bacteriën activeerde de verteringsgenen in B. thetaitoamicron, waardoor moeilijk verteerbare componenten konden worden afgebroken in vetzuren. Deze vetzuren omvatten 10% van de dagelijkse calorieën in ons voedsel. Ook was de concentratie van bacteriën in de darmen verhoogd wanneer beide micro-organismen werden ingebracht.
Aanleg voor overgewicht zou veroorzaakt kunnen worden door M. smithii. Mensen hebben namelijk verschillende soorten en hoeveelheden bacteriën in hun darmen. Hierdoor neemt de ene persoon voedsel beter op dan de andere. Overgewicht zou kunnen worden bestreden door andere microben in de darmen te brengen.
Bron: news @ Nature, 26 mei 2006
Nog geen opmerkingen