Dat een door de zon verbrande huid zo overgevoelig is, komt vooral door een signaaleiwit genaamd CXCL5. Wellicht wijst dit weg naar een manier waarop je minder gemakkelijk vermijdbare vormen van chronische pijn kunt aanpakken, melden Londense onderzoekers in Science Translational Medicine.
CXCL5 is een zogeheten chemokine. Het behoort tot een groep eiwitten die het immuunsysteem alarmeren bij een ontsteking.
Stephen McMahon (King’s College London) en collega’s hebben nu geprobeerd een totaalplaatje te maken van de productie van chemokines en de daarmee verwante cytokines in een verbrande huid. Dat deden ze door gecontroleerde verbranding van heel kleine stukjes huid (10 mm2) van 10 menselijke vrijwilligers, met behulp van een overdosis UV-straling.
Dat ze het meteen op mensen hebben uitgeprobeerd en niet eerst op proefdieren, vinden de onderzoekers zelf ook vrij bijzonder. Ze wilden zo voorkómen dat ze bij die dieren allerlei interessante effecten zouden vinden, die bij mensen achteraf helemaal niet op blijken te treden. In de geschiedenis van de pijnbestrijdingswetenschap zou dat bepaald niet voor het eerst zijn.
Na 40 uur (in de praktijk is de overgevoeligheid dan ongeveer op z’n hoogtepunt) namen ze een monster van de bestraalde stukjes mensenhuid en keken welke genen voor chemokines en cytokines een abnormale activiteit vertoonden. Dat gebeurde met behulp van voor de gelegenheid samengestelde Taqman PCR-arrays, die naar 96 genen tegelijk konden kijken.
Inderdaad bleek een hele reeks van die genen overactief. Bij CXCL5 was het effect het meest uitgesproken, wat doet vermoeden dat dit eiwit een sleutelrol bij de pijn vervult.
De onderzoekers hebben ook geprobeerd of het bij overbelichte ratten netzo werkt. Verreweg de meeste genen bleken inderdaad precies hetzelfde op UV te reageren, wat dus niet eens zo heel vanzelfsprekend is. Injecteerde je extra CXCL5 in die ratten dan werden ze nog overgevoeliger, terwijl een antilichaam tegen CXCL5 die overgevoeligheid weer bleek te verminderen.
Voor vervolgonderzoek naar CXCL5 kun je dus kennelijk wel ratten gebruiken.
bron: C&EN
Nog geen opmerkingen