Modulaire constructie voor kleine series diesels
Roetfilters voor dieselmotoren zijn flexibeler toe te passen wanneer je de monolietblokken trapeziumvormig maakt en tegelijk de luchtkanalen driehoekig uitvoert in plaats van vierkant. Dat claimen onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Keramische Technologien und Systeme (IKTS) in Dresden.
De nieuwe filters zouden vooral interessant moeten zijn voor bouwmachines. Daar zijn nu vaak geen roetfilters voor verkrijgbaar omdat er relatief weinig van die machines gebouwd worden, terwijl je voor elk type een andere filtergeometrie nodig hebt.
Zulke roetfilters bestaan gewoonlijk uit monolieten: blokken keramiek met luchtkanalen die om en om in het ene en het andere uiteinde van het filter uitmonden. De uitlaatgassen worden gedwongen om door de poriën in het keramiek te stromen, zodat ze worden gefilterd. Om een filter te maken worden verschillende van die monolieten op elkaar gelijmd, waarbij de lijmnaden tevens dienen om ongelijke uitzetting door temperatuurverschillen op te vangen.
Tot nu toe zijn die mololieten meestal vierkant, en de luchtkanalen ook. Het nadeel is dat het omhulsel van roetfilters meestal cilindrisch is, zodat je de blokken achteraf moet afslijpen om ze te laten passen.
In Dresden hebben ze nu bedacht dat je de monolieten veel gemakkelijker passend kunt krijgen als je ze niet vierkant maakt, maar een beetje afschuint. De vorm is in feite die van een zeshoek die in vieren is gehakt.
De driehoekige luchtkanalen staan hier min of meer los van: de gewijzigde vorm vergroot zowel het filteroppervlak als de stabiliteit.
Als extra innovatie wordt een nieuwe soort keramiek op basis van siliciumcarbide toegepast, met een nauwkeurig instelbare poriegrootte.
IKTS heeft de monolietproductie op pilotschaal geoptimaliseerd. Inmiddels is een bedrijfje opgericht genaamd CleanDieselCeramics, dat een fabriek bouwt voor 40.000 van deze roetfilters per jaar.
bron: Fraunhofer-Gesellschaft
Nog geen opmerkingen