Nu de elektronica steeds kleiner wordt, kwamen onderzoekers op het briljante idee om een roervlo van meetapparatuur te voorzien. Zo krijg je de reactiegegevens naar je PC of mobiel gestuurd terwijl je reactie staat te draaien, laten ze zien in ACS Sensors.
Telemetrie, het op afstand meten van gegevens, is al verwerkt in draagbare sensoren die bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur of zweetgehalte meten. Ze sturen die data dan op naar bijvoorbeeld je smartphone. Eenzelfde soort systeem bedachten Nikolay Cherkasov, Dmitry Isakov en collega’s van de University of Warwick, maar dan voor in je reactiemengsel: een slimme roervlo. De Smart Stirrer, zoals het apparaatje heet, meet onder andere de temperatuur, geleidbaarheid, kleur, en viscositeit van je reactie.
De data die de roervlo verzamelt, gaan in real time naar je PC of mobiel via Bluetooth. In het 3D-geprinte omhulsel van inert gefluorineerd ethyleenpropyleen zit de elektronica, waarvan de software volledig open source is. Je kunt het dus naar hartenlust en eigen inzicht aanpassen. Daarnaast kosten de materialen bij elkaar slechts zo’n $ 20, terwijl een commercieel systeem dat je moet koppelen aan een roerplaat al snel meer dan $ 2.000 kost.
Er zijn echter nog wel twee aandachtspuntjes. De gebruikte elektronica heeft een bruikbaar temperatuurbereik van -45 tot 85 °C. Je kunt dus geen reacties op droogijs doen of aan de kook brengen. Een ander nadeel is de grootte: de roervlo is inclusief omhulsel meer dan 6 cm lang, waardoor hij alleen geschikt is voor grotere reactiekolven. Hoewel dat op grote (of industriële) schaal natuurlijk geen probleem is, heb je voor kleinere reacties toch een andere oplossing nodig.
Cherkasov, N. et al. (2020) ACS Sens.
Nog geen opmerkingen