Selectieve therapie tegen levercirrose
Levercirrose lijkt te genezen dankzij met een therapie met short interfering RNA’s, kleine stukjes RNA die genexpressie indirect beïnvloeden. Althans, bij ratten werkt het prima, zo melden Japanse onderzoekers in Nature Biotechnology.
Het SiRNA is gericht tegen de rattenvariant van het heat shock protein 47. Als in mensen de lever ontstoken raakt door overmatig alcohol gebruik of infectie met hepatitis C of B, dan zorgt dit eiwit voor ophoping van het littekeneiwit collageen. Hierdoor wordt de lever stugger en kan het orgaan minder toxische stoffen uit het bloed halen. Vaak is transplantatie de enige oplossing.
De onderzoekers van de universiteit van Saporro injecteerden het siRNA bij ratten die levercirrose hadden. De cirrose bleek met deze therapie geheel te verdwijnen. Vervolgens ging de lever nieuw gezond weefsel aanmaken.
De onderzoekers denken dat deze therapie waarschijnlijk bij mensen goed zal werken, omdat het siRNA selectief werkt in levercellen die het collageen produceren (stellaatcellen). Dit komt omdat het siRNA gelabeld was met vitamine A, een stof die stellaatcellen kunnen opnemen uit het bloed.
Bron: Reuters
Nog geen opmerkingen