Experimentele RNA hybride doodt prostaatkankercellen op effectieve en veilige manier

Wetenschappers aan het Duke University Medical Center hebben twee RNA modules tot een medicijn gecombineerd, dat specifiek kankercellen aanvalt.

Eén module bestaat uit ‘targeting RNA’. Dit RNA bindt aan het eiwit PMSA, dat alleen op de oppervlakte van prostaatkankercellen te vinden is. Door het binden wordt het complete hybride molecuul opgenomen.

De andere module bestaat uit ‘silencing RNA’. In de cel zoekt deze module het RNA van het kankerveroorzakend eiwit PLK1 op. Het PLK1 RNA wordt dan gelabeld voor afbraak.

In muizenexperimenten ontdekten de wetenschappers, na 10 injecties in 20 dagen, dat het volume van de prostaattumoren werd gehalveerd. In de controlemuizen werden de tumoren juist drie keer zo groot.

‘De dieren vertoonden geen teken van bijwerkingen’, aldus Paloma Giangrande, co-leider van het onderzoek.

Eerdere pogingen tot het ontwikkelen van medicijnen gebaseerd op siRNA, stootten op de non-specifieke werking van de moleculen. De medicijnen richtten zich op alle lichaamscellen en niet specifiek de kankercellen, waardoor er bijwerkingen optraden.

‘Dit onderzoek is de eerste stap in het ontwikkelen van een op RNA gebaseerd medicijn tegen kanker’, zegt hoofdauteur James McNamara. ‘Het geeft aan dat het mogelijk is om de obstakels die het ontwikkelen van RNA medicijnen hebben gehinderd, te overkomen.’

Het onderzoek is gepubliceerd in de augustuseditie van Nature Biotechnology.

bron: DukeMedNews

Onderwerpen