Tijdens de laatste varkensgriepepidemie is slechts de helft van de in Engeland uitgedeelde Tamiflu-pilletjes daadwerkelijk geslikt. Analyse van rioolwater toont dat aan, zo wordt gemeld in PLoS ONE.

De auteurs stellen dat de Britse belastingbetalers dus 7,8 miljoen pond zijn kwijtgeraakt aan ongebruikte pillen, en dat de overheidsvoorlichting in dergelijke situaties duidelijk verbetering behoeft.

De onderzoekers hebben rioolwater bemonsterd dat binnenkwam bij twee zuiveringsinstallaties in het graafschap Oxfordshire. Met vloeistofchromatografie en massaspectrometrie werd de concentratie gemeten van oseltamivir carboxylaat, de actieve metaboliet van Tamiflu. Die stof zit niet in de pil maar ontstaat na inname, en uit eerdere metingen is al gebleken dat hij biologisch heel slecht afbreekbaar is.

Uit de gemeten concentaties en de rioolwaterflow konden ze berekenen hoeveel Tamiflu er in het gebied was geslikt en weer uitgeplast. Door er de overheidsstatistieken met betrekking tot het uitdelen van Tamiflu naast te leggen, kregen ze vervolgens een idee van de therapietrouw van de bevolking ter plekke.

Ze hebben een aantal boterzachte aannames moeten doen (zo maakt het behoorlijk veel uit hoe vaak mensen per dag de wc doortrekken) maar ze denken redelijk zeker te weten dat er heel veel Tamiflu ongebruikt is gebleven. Hun beste schatting is dat maar 45 tot 60 procent van de pillen is geslikt.

Er zijn eerder schattingen van Tamiflu-therapietrouw gedaan, maar die waren allemaal gebaseerd op vragen aan de gebruikers. De verdenking bestaat dat die er niet altijd even eerlijk over zijn. Bovendien is het bereik van zulke enquêtes over het algemeen minder representatief voor de bevolking als geheel dan een riool waar letterlijk iedereen doorheen pist.

De onderzoekers stellen dan ook dat rioolwater veel vaker zou moeten worden gebruikt als gereedschap voor epidemiologisch onderzoek.

bron: Centre for Ecology and Hydrology

Onderwerpen