Verfrommelde scheepsverf geeft aangroei geen houvast

Aangroei van zeepokken op scheepsrompen is effectief te voorkomen met een coating waar een gestructureerd rimpelpatroon in zit. Energiebesparend en beter voor het milieu dan gif, zo melden Amerikaanse en Engelse onderzoekers in het tijdschrift ACS Applied Materials and Interfaces.

Aangroei verpest de stroomlijn van een scheepsromp en leidt tot een hoger brandstofverbruik. In het verleden werd vaak toxische menie (bijvoorbeeld met tributyltin) gebruikt om de romp schoon te houden. Maar in de meeste landen mag dat niet meer vanwege schade aan het milieu.

De onderzoekers van North Carolina State University en de University of Birmingham maakten 0,5 mm dikke films van een commerciële kwaliteit polydimethylsiloxaanrubber (PDMS). Die spanden ze in een raamwerk zodat ze in één richting werden opgerekt. Vervolgens stelden het rubber gedurende een half uur bloot aan een combinatie van UV-licht en ozon. Daarna dampten ze er een monomoleculair laagje 1H,1H,2H,2H-perfluorodecyltrichloorsilaan (tF8H2) op.

Tot slot haalden ze de spankracht er af. Het geteisterde rubber trok niet helemaal meer glad maar vormde vijf lagen rimpels over elkaar: de kleinste een paar nanometer breed, de grootste een fractie van een millimeter.

Een aantal van die monsters hebben ze vervolgens op een plastic plaatje gelijmd en in zee gehangen. Inderdaad vertoonden die zelfs na 18 maanden nauwelijks aangroei.

Voorlopig werkt het alleen in het lab. Hoe je een complete scheepsromp van zulke opgerekte rubbervellen moet voorzien, vermeldt de publicatie helaas niet.

bron: North Carolina State University

Onderwerpen