Ophoping van onverteerbare DNA-resten bezorgt muizen artritis
Reuma wordt mogelijk via-via veroorzaakt doordat er iets fout gaat bij de afbraak van overtollig DNA. Dat stellen Japanse onderzoekers deze week in Nature.
Uit afgestorven cellen, afgestoten celkernen van rode bloedlichaampjes en andere bronnen komen dagelijks grote hoeveelheden surplus-DNA vrij. Normaal worden die moleculen afgebroken door macrofagen, gespecialiseerde witte bloedcellen die voor deze taak beschikken over het enzym DNase II.
De onderzoekers van de universiteit va Osaka hebben nu muizen gekweekt die het gen voor DNase missen, of waarin dat gen permanent kan worden uitgeschakeld. Allebei blijken ze een ziektebeeld te ontwikkelen dat sprekend lijkt op dat van reumatoïde artritis bij de mens. Hun gewrichten zien er net zo ontstoken en afgebrokkeld uit, en hun bloed bevat de interleukines, interferons en andere signaalmoleculen die je bij reuma verwacht aante treffen.
Intussen blijken zich in hun beenmerg, lever en milt grote hoeveelheden macrofagen op te hopen, die barstensvol onverteerd DNA zitten. Deze blijken het signaalmolecuul TNF-alfa te produceren, dat andere cellen aanzet tot een ontstekingsreactie. In dit geval wordt die ontsteking dus chronisch : reuma.
Geef je de muizen een antilichaam dat TNF-alfa deactiveert, dan ontwikkelen ze de gewrichtsontstekingen niet. Hebben ze die al, dan worden ze er minder ernstig door.
De Japanners willen nu onderzoeken of menselijke reumapatiënten inderdaad een genetisch defect vertonen waardoor ze DNA minder goed kunnen afbreken. Is dit het geval, dan helpt wellicht een beenmergtransplantatie die de aanmaak van gezonde macrofagen herstelt.
bron: NewScientist.com
Nog geen opmerkingen