“Ik richt mij vanaf nu op kwalificatie voor de WK in Berlijn”, zegt een optimistische Ate van der Burgt. Vanaf april staat alles voor de promovendus bioinformatica en middellangeafstandsloper in het teken van nóg harder lopen. Met een sponsorcontract van Wageningen Universiteit op zak gaat zijn promotieonderzoek op gebied van schimmelgenomics daarvoor even in de ijskast.

“Ik neem een sabbatical van een half jaar en gedurende die tijd sponsort de universiteit mij. Dat is uniek. Voor studenten is er al een topsportregeling maar voor werknemers was tot nu toe niks geregeld. Ik ben blij dat daar nu verandering in is gekomen.”

Al in zijn studententijd sportte Van der Burgt op hoog niveau. “Na mijn afstuderen in 2004 leek een promotieplek de perfecte keus. Ik behoorde indertijd tot het subniveau in de atletiek en begon met een werkweek van 36 uur. Naarmate de prestaties beter werden ging ik via 32 naar 20 uur per week.” Wat de arbeidstijden betreft werkte zijn werkgever dus goed mee. “als ik na mijn studie een fulltimebaan in het bedrijfsleven had genomen, was dit nooit gelukt.”

Bioinformatica is bovendien een vakgebied dat bij uitstek te combineren is met nevenactiviteiten. Biologen, biochemici en genetici stellen immers de resultaten van hun experimenten beschikbaar op internet. “Daar kun je elk moment van de dag of de week mee aan de slag.”

En toch werkte de combinatie onderzoek en hardlopen vanaf eind 2008 niet meer. “Mijn hardloopprestaties bleven achter en ook het onderzoek liep niet lekker.”

TOMAAT

Van der Burgt gaat het promotieonderzoek later dit jaar afmaken. Naast zijn passie voor het hardlopen, is hij ook gegrepen door de bioinformatica. “Ik studeerde biotechnologie en tijdens een stage kwam ik ermee in aanraking. Ik houd van puzzels oplossen en dat doe ik nu door er een computerprogramma voor te schrijven. Het programmeren heb ik mezelf aangeleerd.”

Nu zoekt Van der Burgt in het genetisch materiaal van verschillende schimmels naar genen die ziekmakende gevolgen hebben voor planten. Daarnaast onderzoekt hij microRNa’s bij tomaten. Dat levert mogelijk kennis op om smaakvollere tomaten te ontwikkelen.

Wat hij na zijn promotie gaat doen, weet hij nog niet. “Ik verwacht het komende half jaar een progressie in het hardlopen, en wat er daarna gebeurt hangt hiervan af. Ik heb mijn ambities op promotiegebied bijgesteld, het zal helaas geen toppromotie worden, maar in oktober meld ik me weer op het werk.”

Dan moet Van der Burgt nog wel flink doorwerken. Het geld uit de projectpot is door het ‘parttimen’ weliswaar over een langere periode uitgesmeerd, maar het project loopt eind december af en verlenging heeft hij niet.

Bron: C2W Life Sciences 7, 4 april 2009

Onderwerpen