C14-analyse spreekt kerk nu eens niet tegen

De pij van Franciscus van Assisi, die in de basiliek van het Italiaanse Cortona wordt bewaard, dateert echt uit de tijd dat deze heilige leefde. Dat heeft onderzoek van het instituut voor kernfysica in Florence uitgewezen.

De Italianen hebben het koolstof-14 gehalte van de pij bepaald met accelerator-massaspectrometrie (AMS). Er kwam uit dat de stof tussen 1155 en 1225 moet zijn gemaakt. Sint Franciscus leefde inderdaad in het begin van de dertiende eeuw, dus wie weet heeft hij de pij echt gedragen.

C14-onderzoek is omstreden binnen de Rooms-Kaholieke kerk omdat de conclusies meestal vernietigend zijn. Zo is ooit aangetoond dat de lijkwade van Turijn, die om het lichaam van Jezus Christus zou hebben gezeten, in werkelijkheid dateert uit de dertiende eeuw ná Christus.

Ook dit keer heeft het onderzoek een reliek ontmaskerd. Een tweede pij van Franciscus, die wordt bewaard in de basiliek van het Heilige Kruis in Florence, blijkt minstens honderd jaar te recent. Het bijbehorende witte koord heeft echter wel de juiste leeftijd, dus de paters franciscanen in Florence houden ook de moed er in.

Twee andere aan Franciscus toegeschreven pijen zijn niet onderzocht omdat die onder een andere tak van de Franciscaner orde vallen. Dat ze allemaal echt zijn valt echter te betwijfelen: volgens de legende was de heilige straatarm en bestond zijn gehele bezit uit één pij.

bron: news@nature

Onderwerpen