Onwettige marketingpraktijken kosten Pfizer 2,3 miljard dollar
Pfizer moet 2,3 miljard dollar boete betalen aan de Amerikaanse federale overheid. De grootste medicijnfabrikant ter wereld is ver buiten zijn boekje gegaan bij het bewerken van artsen om meer Pfizer-pillen voor te schrijven.Van de 2,3 miljard dollar bestaat 1,2 miljard uit ‘criminal fines’, dus strafrechtelijke boetes. Beide bedragen zijn absolute records. Ze zijn onder meer zo hoog omdat het al de vierde keer in 10 jaar is dat Pfizer een dergelijke zaak moet schikken. Zelfs terwijl er werd onderhandeld over een schikking rond de marketing van het ene medicijn, ging de sales-afdeling gewoon door met het illegaal promoten van de volgende pil.
De praktijken in kwestie betroffen onder meer het lokken van artsen naar ‘congressen’ in luxe vakantie-oorden, waar ze op (bijna) alle mogelijke manieren werden verwend.
Ook werd op grote schaal reclame gemaakt voor het ‘off label’ voorschrijven van pillen, dus tegen kwalen die niet in de bijsluiter staan vermeld en in doseringen die hoger waren dan officieel mocht. Off label-gebruik is in de VS niet verboden, maar reclame er voor maken is dat wél. Zeker wanneer claims over veiligheid en effectiviteit worden gemaakt, die niet worden ondersteund door klinisch onderzoek.
Een van de minstens 13 medicijnen, die zo werden geplugd, was de ontstekingsremmer Bextra. Officieel was deze zogeheten Cox-2 inhibior goedgekeurd als middel tegen artritis, maar Pfizer verkocht hem ook als middel tegen acute pijnklachten en als pijnstiller na operaties. Totdat Bextra helemaal van de markt moest worden gehaald wegens aanwijzingen dat de stof de kans op hartklachten vergroot.
Ook Viagra, Zoloft, Lipitor, Lyrica, Geodon en Zyvox worden genoemd als voorbeelden van onwettig aan de arts gebrachte medicijnen.
Van de 2,3 miljard dollar gaat één miljard naar Medicaid, Medicare en andere programma;’s binnen de Amerikaanse publieke gezondheidszorg. Zes klokkenluiders, die de zaak tegen Pfizer mogelijk hebben gemaakt, mogen onderling 102 miljoen verdelen.
Het persbureau Associated Press citeert Bill Vaughan, van de consumentenorganisatie Consumers Union, die hoopt dat extreem hoge boetes wellicht de farmaceutische industrie zo ver kunnen krijgen dat ze haar leven betert. “Er heerst daar nu nog een mentaliteit dat bedriegen mag, en dat schikkingen gewoon onderdeel uitmaken van de kosten van zaken doen.”
Maar de vraag is of de boetes dan niet nóg veel hoger moeten worden. Pfizer is momenteel bezig concurrent Wyeth over te nemen voor 68 miljard dollar. Zo bezien is 2,3 miljard nog steeds kleingeld.
bron: Associated Press
Nog geen opmerkingen