Gemodificeerde cyanobacterie maakt biomassa overbodig als tussenstap
Een genetisch gemodificeerde cyanobacterie (blauwalg) kan CO2 en zonlicht rechtstreeks omzetten in isobutyraldehyde, als grondstof voor biobrandstoffen en chemische producten. Dat melden James Liao en collega’s (UCLA) in het jongste nummer van Nature Biotechnology.
De huidige omweg, waarbij je CO2 eerst vastlegt in biomassa die je dan weer moeizaam moet vergisten tot bio-ethanol of iets dergelijks, wordt hierdoor volgens de auteurs overbodig.
Ze gingen uit van de cyanobacterie Synechococcus elongatus PCC7942. Om te beginnen verhoogden ze kunstmatig de expressie van het gen voor ribulose 1,5-bisfosfaat carboxylase/oxygenase (Rubisco), een enzym dat CO2 helpt vastleggen. Vervolgens zetten ze er een compleet nieuwe metabole route in, met genen uit Lactococcus lactis, Bacillus subtilis en Escherichia coli, om van die CO2 isobutyraldehyde (2-methylpropanal) te kunnen maken.
In principe is het niet zo moeilijk om er een stap bij te monteren zodat de isobutyraldehyde verder wordt omgezet in isobutanol, een stof die rechtstreeks kan worden ingezet als biobrandstof. Volgens de auteurs is het echter handiger om dat niet te doen: isobutyraldehyde heeft een lager kookpunt en een hogere dampdruk, en is daardoor veel gemakkelijker uit de bioreactor te halen.
Er isobutanol van maken, kun je dan altijd achteraf nog doen.
bron: UCLA
Nog geen opmerkingen