Labelen met koolstofisotoop geeft inzicht in amyloïde-metabolisme

In gezonde mensen heeft amyloïde beta-eiwit een halfwaardetijd van hooguit een uur of zeven. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de eiwitophoping in de hersenen van alzheimerpatiënten. De eerste resultaten zijn zojuist gepubliceerd in Nature Medicine.

De zogeheten eiwitplaques in de hersenen zijn het duidelijkste symptoom van de ziekte van Alzheimer, en welicht ook de oorzaak van de geestelijke achteruitgang die er mee wordt geassocieerd. De vraag is nu of de plaques ontstaan doordat het lichaam teveel amyloïde beta-eiwit produceert, of doordat het niet meer wordt afgebroken.

De onderzoekers van Washington School of Medicine willen dat achterhalen door toediening van gelabeld leucine, waarin een koolstofatoom is vervangen door de radio-actieve isotoop C13. Leucine is een bouwsteen voor eiwitten. De snelheid waarmee die isotoop wordt ingebouwd in amyloïde beta, en de snelheid waarmee hij er daarna weer uit verdwijnt, zegt het nodige over wat het lichaam met dat eiwit doet.

Proeven met acht gezonde vrijwilligers hebben nu uitgewezen dat het lichaam per uur 8,2 procent van de amyloïdemoleculen in het hersenvocht kan afbreken, en 7,6 procent per uur opnieuw kan aanmaken. Dat is de op een na snelste productiesnelheid voor een eiwit die ooit is gemeten, en sowieso veel sneller dan iemand ooit had gedacht.

Met de test hoopt men te kunnen vaststellen of potentiële alzheimermedicijnen iets uitrichten. In een later stadium is hij wellicht te gebruiken om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Maar zover is het nog lang niet; de methode is nog niet eens uitgeprobeerd op echte alzheimerpatiënten.

Het staat trouwens ook nog niet vast of hetvocht, dat de hersenen omringt, representatief is voor het binnenste van de hersenen.

bron: BBC News

Onderwerpen