Vrije radicalen zorgen in de hersenen voor een gevoel van verzadiging. En de neiging van obesitas om steeds verder uit de hand te lopen heeft te maken met een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen die vrije radicalen, schrijven Tamas Horvath en collega’s (Yale School of Medicine) op de website van Nature Medicine.
Om precies te zijn ontstaat het verzadigingsgevoel in de hypothalamus. Daar activeren vrije radicalen het zogeheten melanocortinesysteem, dat het signaal geeft dat je genoeg voedsel binnen hebt gekregen. Die vrije radicalen worden via-via gegenereerd door glucose en het hormoon leptine in het bloed. En de concentratie van de twee laatstgenoemde stoffen heeft uiteraard te maken met de opname van dat voedsel. Een perfecte feedback-lus, dus.
Het probleem met die vrije radicalen is echter dat ze tevens verouderingsprocessen bevorderen door cellen te beschadigen. Vandaar dat het lichaam zogeheten peroxisomen aanmaakt, die een overmaat vrije radicalen wegvangen.
Bij een enigszins normaal dieet hou je kennelijk precies voldoende vrije radicalen over om het melanocortinesysteem correct te laten werken. Maar zet je jezelf op een dieet waar je dik van wordt, dan werk je daarmee de vorming van extra peroxisomen in de hand. Zo beroof je je hypothalamus van de mogelijkheid om aan te geven dat je vol bent en blijf je doorvreten. Een typisch geval van ‘catch-22’, volgens Horvath.
Proeven met muizen wijzen uit dat het inderdaad zo werkt. Of het ook opgaat voor mensen is nog niet bewezen, maar ligt wel voor de hand.
bron: Yale
Nog geen opmerkingen