Risico op baarmoederhalskanker is mogelijk rasafhankelijk
Infectie met het humane papilloma virus (HPV) kan tot ontwikkeling van baarmoederhalskanker leiden bij vrouwen. Onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat vrouwen een grotere kans hebben op baarmoederhalskanker, als het variant waarmee ze geïnfecteerd worden uit dezelfde regio komt als hun voorouders.
Long Fu Xi, werkzaam aan de University of Washington in Seattle, ontdekte dat bij blanke vrouwen infectie met de Europese variant van HPV-16, twee keer zo lang duurt als infectie met de Afrikaanse variant. De infectie met de Europese variant duurde rond de 17 maanden.
Bij Afro-Amerikaanse vrouwen is de duur van de infectie met de Europese variant, met 13 maanden, rond de 4 maanden korter dan bij de blanke vrouwen. Infectie met de Afrikaanse variant duurt, in vergelijking tot infectie met de Europese variant, ongeveer 15 % langer in Afro-Amerikaanse vrouwen.
De reden achter het waargenomen verschil is nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat het virus zich aan de genetische opmaak van de lokale populatie aanpast. Het virus behoudt vervolgens zijn evolutionaire geschiedenis.
Andere studies geven aan dat in blanke vrouwen de niet-Europese varianten eerder kanker veroorzaken dan Europese varianten. Volgens Xi zijn deze studies echter te klein om defintief uitsluitsel te geven.
Het onderzoek is in augustus in het Journal of the National Cancer Institute gepubliceerd.
bron: New Scientist
Nog geen opmerkingen