Transgene tabaksplanten kunnen antilichamen aanmaken die het hondsdolheidsvirus bestrijden. Effectief en niet duur, schrijven Londense onderzoekers in het FASEB Journal.

Ze denken er vooral ontwikkelingslanden mee te kunnen helpen. Daar komt rabies nog vrij vaak voor en is vrijwel altijd dodelijk. Er bestaan prima vaccins tegen, maar de meeste mensen kunnen daar simpelweg niet aankomen.

Het nu gepresenteerde antilichaam is een ander dan men tot nu toe gebruikte. Het heet 62-71-3 en komt oorspronkelijk uit muizen. Het bindt zich aan een glycoproteïne van het virus en voorkomt zo dat dit via zenuwuiteinden rond de beet kan doordringen in het centrale zenuwstelsel.

De onderzoekers maakten er een chimerische versie van, met wat toegevoegde menselijke trekjes, en wisten de genetische code daarvan tot expressie te brengen in de tabaksplant Nicotiana benthamiana. Vervolgens wonnen ze het antilichaam uit de bladeren en zuiverden het op.

Onduidelijk is of 62-71-3 al op mensen is uitgeprobeerd. Maar de analyseresultaten suggereren dat de glycosylering dusdanig is dat mensen het zouden moeten verdragen. En in vitro blijkt het alvast goed te werken.

 

bron: FASEB

Onderwerpen